Selecteer pagina

Veel vragen bij clubs over openstelling kantine

coronavirus

Kantines mogen 1 juli weer open

Clubs zitten nog met veel vragen. Hoe moet zij aan alle coronamaatrdegelen voldoen

Sportkantines mogen met ingang van woensdag 1 juli hun deuren weer openen. Veel clubs zullen die kans aangrijpen om toch nog een centje te kunnen verdienen. Maar zij zetten ook vraagtekens bij de eisen waaraan zij moeten voldoen.

,,We zijn in samenwerking met de gemeente druk bezig om dit op een correcte manier in te vullen”, zegt Digerto Biemans, voorzitter van de Gorcumse voetbalvereniging Unitas. ,,Er is bijvoorbeeld nog onduidelijkheid of wij onder de horeca-richtlijnen vallen. Dan wordt het een lastig verhaal, want dan moet je onder meer bedienen. Ik vind sportkantines eerder onder de regels vallen zoals die voor winkels gelden. Dus dat je gewoon naar binnen mag, maar wel afstand moet houden. We hebben nog enkele evenementen op het programma staan. En de deelnemers daaraan willen we wel iets te drinken kunnen aanbieden.”

Leo Teunissen is voorzitter van het Dordtse SC Emma. Hij heeft zeker de intentie om op 1 juli het clubhuis te openen. ,,De kantine blijft een belangrijke inkomstenbron. En ook 100 euro is omzet. Als er alleen zitplaatsen binnen mogen zijn, is dat bij Emma wel te realiseren. Ik voorzie meer problemen met die 1,5 meter afstand. Mensen hebben toch de neiging om na verloop van tijd bij elkaar te kruipen. Maar we zullen ons streng aan de richtlijnen houden, want de kans is groot dat er gecontroleerd wordt.”

Zijn collega van vv Dubbeldam, Arie in ’t Veld, voorziet ook de grootste problemen bij het handhaven van de ondertussen befaamde 1,5 meter. ,,Je zou vlakken op de vloer kunnen plakken. Maar ik zou ook een beroep willen doen op verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Ze spreken elkaar er meestal niet op aan, waar dat wel zou moeten. We zijn zeker van plan open te gaan, ook al is het voetbalseizoen een beetje over. We kijken of het goed gaat en anders stoppen we meteen.”

Heel voorzichtig

,,We zullen opengaan, maar heel voorzichtig”, vertelt Jan Akerboom, voorzitter van tennisvereniging DLTC uit Dordrecht. ,,We hebben ook maar een klein clubhuis, dus houden we het simpel. We hebben plekken op het terras. We halen de consumpties binnen en nuttigen deze buiten. En als het gaat regenen, gaat het clubhuis meteen dicht. Als we overvallen worden door regen, hoeven we ook niet allemaal naar binnen. We hebben een luifel om onder te schuilen. De baromzet is bij een kleine club als de onze vrij beperkt, dus die druk voelen wij ook niet.”

Jan van Veen, preses van de voetballers van het Gorcumse GJS, stelt dat hij ‘vooral niet al te krampachtig met de situatie wil omgaan.’ ,,In principe blijft de kantine gesloten. We gaan niet allerlei aanpassingen doen om per se open te kunnen gaan. We willen het clubhuis dus niet gebruiken om mensen te ontvangen, maar willen van daaruit wel een drankje bij hen kunnen brengen. En ze moeten er naar het toilet kunnen. We willen nog wat wedstrijdjes tussen ouders en kinderen houden, als afsluiting van het seizoen. Maar dan moet je de deelnemers natuurlijk wel iets kunnen bieden. We hebben in elk geval de beschikking over een prachtig terras.”

Bij de Ambachtse voetbalvereniging ASWH is men druk bezig om de kantine coronaproof te maken. Preses John Middendorp: ,,Er worden al volop routes aangebracht. Ook kijken we hoe we omgaan met de trap, waarop mensen elkaar nu bij het naar boven en beneden lopen tegenkomen. Een alternatieve route of een scherm ertussen zijn mogelijkheden. Het creëren van zitplaatsen, met 1,5 meter afstand uiteraard, moet met een andere tafelopstelling ook wel lukken. Ik vraag me echter af of veel mensen de kantine voor de zekerheid niet zullen mijden. Maar we willen zeker open, want op 4 en 11 juli hebben we activiteiten op het programma staan. En dan draaien we in deze situatie toch nog wat omzet.”

,,Er komt heel wat bij kijken, maar zaterdag 4 juli zijn we open”, aldus Anja Verkerk, bestuurslid horeca bij vv Nieuw-Lekkerland. ,,We zijn bezig met de looprichtingen, waarvoor ik zelf pijlen heb gemaakt, en we zorgen ervoor dat mensen kunnen zitten omdat staan niet mag. We moeten daarvoor het nodige meubilair verplaatsen, ook vanwege de 1,5 meter afstand. Er komt handgel te staan en er kan alleen contactloos betaald worden. Ik verwacht niet dat we aan gezondheidschecks en reserveringen hoeven te doen. Er zijn geen wedstrijden, dus het gaat om een relatief klein clubje. Hoewel je het nooit weet, want onze kantine heeft absoluut een sociale functie in een dorp als Nieuw-Lekkerland.”

,,Dankzij de versoepeling kunnen wij op 4 juli het koppelschieten organiseren”, spreekt Irene Dingemans, voorzitter van de Dordtse korfbalvereniging DeetosSnel. ,,En het gaat zeker lukken om de vele deelnemers dan van een natje en een droogje te voorzien. Het clubhuis in onze hal is via twee trappen bereikbaar, dus dat is al geen probleem. En binnen is het zo groot dat die 1,5 meter moeiteloos kan worden aangehouden. Omdat meer mensen thuisblijven in deze coronatijd, houden we ook geen zomerstop. Iedereen die wil trainen, is ook in de maanden juli en augustus van harte welkom.”

Ook SVS’65 is vastbesloten zijn gasten weer te verwelkomen. ,,We hopen maar op mooi weer, dan kunnen we lekker buiten zitten”, stelt Ad Pellicaan, bestuurslid kantinezaken van de kleine Spijkse voetbalclub. ,,Je hebt hier alleen het dorpshuis en onze kantine. Wij houden echt mensen van de straat, ook veel jongeren. Die komen hier voor een biertje en een praatje. En ja, al die regels. In het dorpshuis houden ze na een paar biertjes ook geen 1,5 meter afstand meer. Het wordt met ons kleine clubhuis een beetje schipperen, maar we hebben op ons terras in elk geval een afdak.”

We doen een beroep op ieders eigen verantwoording en hopen dat de leden elkaar hier ook op aanspreken.

Arie in ’t Veld, voorzitter vv Dubbeldam

Laatste nieuws Dubbeldam 

Dubbeldam moet weer met tegenslag afrekenen

Dubbeldam moet weer met tegenslag afrekenen

Arie in ‘t Veld zit in zijn elfde jaar van zijn voorzitterschap van vv Dubbeldam. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik stop op het moment dat de nieuwbouw voor de club is gerealiseerd.” Vorig najaar stonden alle lichten op groen. Nu is er een volgende tegenslag, want er moet...

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *