CHC-speler Richard van Rijn is door de tuchtcommissie van de KNVB voor twintig maanden geschorst, waarvan vijf voorwaardelijk, voor het duwen en slaan van de scheidsrechter in het duel met HHC’09 eind maart. Dat is minder dan de eis van de aanklager, die vroeg om een schorsing van twee jaar.

Het duel tussen het Bossche CHC en HHC’09 uit Heusden werd 24 maart gestaakt na het conflict. De leidsman deed aangifte wegens mishandeling, Van Rijn een melding bij de politie. De verklaringen van het duo lagen sterk uiteen. Zo schreef de arbiter in zijn rapport aan de KNVB dat hij door de speler naar de grond zou zijn geduwd en met de vuist tegen zijn kin zou zijn geslagen.  Van Rijn gaf juist aan dat de scheidsrechter hem intimideerde, sloeg en bij zijn nek pakte.

De tuchtcommissie acht na wekenlang onderzoek bewezen dat Van Rijn de scheidsrechter een keer geslagen en geduwd heeft. Tegen de scheidsrechter worden geen verdere stappen ondernomen.

Geen royement

CHC legt zich bij de schorsing neer. ,,Het is door een professionele tuchtcommissie beoordeeld. Daar moeten wij in meegaan”, vertelt voorzitter Sjo-Heu Lain, die eerder al aangaf eventueel na te denken om Van Rijn te royeren. ,,Maar dat heeft de KNVB eigenlijk al voor ons beslist. Want langer dan een jaar kunnen wij een speler volgens onze statuten niet royeren.”

Kampioenschap

Het incident is een flinke smet op het sportief uitstekende seizoen van de Bossche vereniging. De ploeg staat ruim bovenaan in de vierde klasse D en heeft de beste papieren om kampioen te worden dit seizoen. ,,Deze individuele actie is vooral vervelend voor de naam van de club”, vindt Lain. ,,De rest van het team doet hun best om het kampioenschap binnen te halen, die jongens zijn hier niet verantwoordelijk voor. We gaan ons vanaf nu ook weer op het voetballen richten.”

Het duel met HHC’09 wordt donderdag 2 mei uitgespeeld.

Bron: BD