Selecteer pagina

Rick Pons schiet Dubbeldam naar tweede ronde

DD1-media-2022-2023 | 0 Reacties

Door Fred van Dongen
Dordrecht – Dubbeldam nam vanmiddag de eerste horde richting handhaving van het derdeklasser-schap. De ploeg versloeg in de eerste ronde van de nacompetitie vierdeklasser Nieuw Borgvliet uit Bergen op Zoom. Dat gebeurde in een spannende confrontatie die uiteindelijk na verlenging onbeslist eindigde (3-3). Strafschoppen moesten dus bepalen wie nog in de race blijft voor het ticket derde klas.
Dat werd uiteindelijk Dubbeldam met dank aan invaller Rick Pons (22). Nadat het ook in de penaltyreeks lange tijd gelijk op ging mocht Rick aanleggen voor de achtste (!) elfmeter. Omdat Nieuw Borgvliet nummertje acht had gemist kon Rick het duel beslissen en zo de Dubbeldamse overlevingsstrijd verlengen.
De man met (al dan niet toevallig) het rugnummer acht bleek de gewenste koele kikker door de bal in het Brabantse net te deponeren zodat Dubbeldam de penaltyserie met 6-5 won. De held van de dag zag meteen een meute opgetogen Dubbeldamse makkers op zich afstormen. Het feestje kon beginnen met Rick Pons als het grote middelpunt. ’Ja dat was best spannend als je zo’n belangrijke strafschop moet nemen. Wat er in me omging? Zo’n moment moet je gewoon niet nadenken. Ik had de hoek al uitgekozen. Het enige dat in me opkwam was: je moet het gewoon beter doen dan de jongens die vanaf de elfmeter hadden gemist’. Zo lichtte Rick na afloop met een brede grijns toe op het zonovergoten terras voor de kantine van Dubbeldam, onderwijl tal van felicitaties in ontvangst nemend. Zijn koelheid betekent dat Dubbeldam nog altijd zicht heeft op (behoud van) het derdeklasserschap. In de tweede ronde van de nacompetitie speelt Dubbeldam zondag11 juni uit tegen derdeklasser Hoeven dat ook tegen degradatie strijdt.
Nieuw Borgvliet dat via een periodetitel in de vierde klas ten koste van Dubbeldam de derde klas wilde bereiken, bleek geen moment het angstige konijn dat bij Dubbeldam wachtte op de slacht. Bij de Brabanders excelleerden doelman Antal Bekendam met tal van fraaie reddingen én de rappe en behendige spits Michel Mertens die alle drie Brabantse goals voor zijn rekening nam.
 
*Juweeltje
Bij Dubbeldam begon Tim van de Ende als spitsenmaatje van topscorer Jerry van Ingen. Na zo’n kwartiertje moest hij geblesseerd zijn plek afstaan aan Xander Staphorst die vanwege een kwetsuur op de bank was begonnen. Na ruim een half uur kwamen de gasten op voorsprong. Michel Mertens zag vanaf de rechterflank een voorzet over de verbouwereerde Dubbeldamse doelman Davey van Pelt in de verre bovenhoek verdwijnen (0-1). Een juweeltje maar wel gebaseerd op een flink portie mazzel. Dubbeldam overleefde de mentale tik snel maar wist voor rust niet langszij te komen door reddingen van de Brabantse doelman die ook nog eens geholpen werd door de binnenkant paal na een inzet van Xander Staphorst.
*Gouden wissel
Toen de verdiende gelijkmaker in het tweede bedrijf te lang op zich liet wachten kwam Youri de Bruijn collega Kevin Bosman aflossen teneinde de aanvalsdruk te verhogen. Het bleek een gouden wissel. Op assist van Xander Staphorst tikte Youri de 1-1 binnen om vijf minuten later opnieuw een assist van Xander Staphorst te promoveren (2-1). Dubbeldam leek op weg naar een ruime zege. Daar dacht Michel Mertens namens Nieuw Borgvliet anders over door slim te profiteren van onachtzaamheid in de Dubbeldamse defensie (2-2). Dubbeldam liet zich niet van de wijs brengen, creëerde de nodige kansen maar die strandden vooral op de uitstekende doelman van de gasten. Die had steeds een pasklaar antwoord op inzetten van onder meer Dennis Stam, Youri de Bruijn, Jeroen Pons en Xander Staphorst. Zodat het na negentig minuten nog steeds 2-2 stond en verlengingen noodzakelijk werden.
 
*Spanning
Nieuw Borgvliet kwam na nog een minuut verlengen op 2-3 via Michel Martens. Een vijftal minuten later zette Jerry van Ingen met een rake kopbal orde op zaken met de 3-3. Behalve spanning leverden de verlengingen geen verdere treffers op zodat het duel vanaf de penaltystip moest worden beslist. Het bood Rick Pons gelegenheid zich te presenteren als de ‘redder des teams’: hij tikte behendig en overtuigend Dubbeldams achtste strafschop in het net, goed voor zege én kwalificatie voor de tweede overlevingsronde – volgende week uit tegen de Brabantse derdeklasser Hoeven.

Related Articles

Niet constant genoeg

Niet constant genoeg

Dordrecht - Xander Staphorst redde vijf minuten voor tijd de meubels voor Dubbeldam in de stadsderby met RCD (1-1). Een vrije trap van Dennis Geschiere net buiten de zestien veroorzaakte een onoverzichtelijke situatie in het doelgebied. Xander reageerde het meest...

Lees meer