Selecteer pagina

Regels en restricties amateurvoetbal

Het voetbal komt in de regio weer langzaam op gang, na een periode die door een pandemie werd en wordt beheerst. De amateurclubs moeten zich daarbij wel strikt aan de coronaprotocollen van de KNVB houden.

Vol is vol. Barendrecht had het duidelijk gecommuniceerd, voor aanvang van de eerste oefenwedstrijd van de zomer. Meer dan 250 toeschouwers mochten er vorige week op sportpark De Bongerd niet in. ‘Kom dus op tijd’, viel er op de clubwebsite te lezen. Feyenoord-clubicoon Mike Obiku was er waarschijnlijk niet van op de hoogte. De cultheld uit de jaren negentig kwam er om zijn zoon Junior – speler van Sportclub Feyenoord – aan het werk te zien, maar het sportpark was al vol.

Uiteraard werd voor de viervoudig Nigeriaans international een uitzondering gemaakt, hij stond even later ‘gewoon’ langs de rand van het veld. Maar het is, ook in het regionale amateurvoetbal, de nieuwe standaard: restricties, regeltjes en verboden. De tijd van simpelweg een kaartje kopen en een stoeltje uitzoeken, is momenteel voorbij. Bij Sportclub Feyenoord moet voor oefenwedstrijden vooraf zelfs een mailtje worden gestuurd met naam en geboortedatum. En aan de poort volgt dan een identiteitscontrole.

Tegenstrijdig

,,Als ik foto’s zie van volle terrassen of een drukke Lijnbaan, voelt het heel tegenstrijdig”, zegt Barendrecht-voorzitter Martin Seltenrijch. ,,Maar ik begrijp het wel. We doen er bij Barendrecht alles aan om de regels te volgen. Onze tribune van 700 stoeltjes is voor een groot deel afgeplakt, daar kunnen nu nog maar 96 toeschouwers zitten. En langs het veld hebben we dan weer markeringen aangebracht. En in de kantine mogen maximaal honderd mensen komen.”

Of het allemaal helpt, en of iedereen zich aan de maatregelen houdt, is maar de vraag. De clubs moeten in ieder geval een poging wagen, anders kunnen serieuze straffen volgen. Zie het nieuws van enkele dagen terug, toen de clubkantine van FC Maense en GLZ Delfshaven werd gesloten nadat de coronamaatregelen werden genegeerd op sportpark Nieuw Vreelust en de politie zelfs moest ingrijpen.

,,Het is ook een beetje de eigen verantwoordelijkheid van de mensen”, vindt Capelle-voorzitter Jaap Mastenbroek. ,,Ik bedoel: wij zijn maar een boerenkoolvereniging. We doen wat we kunnen. De vrijwilligers dragen hesjes waarop staat dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moet bewaren. Maar we hebben geen stippen op de grond gezet. Kom op, zeg. We hebben drie pisbakken, moet ik dan ook de middelste afplakken?”

Met zijn laatste opmerking lijkt de voorzitter een beetje de draak te steken met de maatregelen. ,,Nee hoor, maar we moeten nog wel grapjes kunnen blijven maken”, zegt Mastenbroek. Toch zet hij zijn vraagtekens of alles gehandhaafd kan worden. Zijn de toeschouwers niet veel te koppig? ,,Als mensen die maatregelen vervelend vinden, dan moeten ze thuis blijven.”

De topamateurs hebben logischerwijs de middelen en de vrijwilligers om de coronaregels te handhaven. Maar hoe zit dat bij kleinere clubjes in de regio? Neem IJVV De Zwervers, op steenworp afstand van De Kuip. Voorzitter Edwin Hoogerwerf is maar wat opgelucht dat het honderdjarig jubileum nét een halfjaar voor de corona-uitbraak is gevierd. Momenteel is het rustig op de club, waardoor alles te handhaven is. Maar ook als de competitie begint, wordt er geen drukte van jewelste verwacht aan de Smeetslandseweg.

Schermen

Toch zijn er de nodige maatregelen genomen bij de derdeklasser. ,,We hebben zelfs van die plastic schermen, zoals bij de Albert Heijn”, vertelt de preses trots over één van de maatregelen. ,,En de muziek in de kantine blijft uit. We willen niet de gelegenheid scheppen om de regels te overtreden.” Dat is niet bepaald half werk. Toch doet de voorzitter ook een beroep op zijn gasten. ,,We volgen de regels van de gemeente en de KNVB. Maar we hebben vrijwilligers, daarvan kunnen we niet verwachten dat ze politieagentje gaan spelen. Het is ook eigen verantwoordelijkheid.”

Bron: AD

 
Gerelateerde onderwerpen : amateurvoetbal//corona//regels
Knap gelijkspel

Knap gelijkspel

Onze competitietegenstander en tegenstander in de eerste oefenwedstrijd aanstaande vrijdag, sc Emma, is twee weken eerder dan Dubbeldam begonnen aan...

Lees meer