Het amateurvoetbal start ‘gewoon’ eind augustus en publiek is toegestaan. Dat is goed nieuws voor zowel clubs als supporters, maar de coronaprotocollen van de KNVB zijn omvangrijk.
Wordt ‘fluisterjuichen’ het Woord van het Jaar? De uitspraken van Mark Rutte over ‘het nieuwe normaal’ rondom het voetbal werden met enig ongeloof en spot ontvangen door liefhebbers van de sport, waardoor het woord fluisterjuichen al snel een begrip werd in Nederland. Net als het profvoetbal krijgen ook de amateurs te maken met de nodige ‘spelregels’, waarvan sommigen de wenkbrauwen doen fronsen.
Geen geforceerd stemgebruik in en langs het veld, bijvoorbeeld. Geen spreekkoren, niet zingen. De bal zo min mogelijk in de handen nemen. En het liefst zo min mogelijk koppen, meldt de KNVB in haar coronaprotocol, na de bekendmaking dat amateurclubs het voetbalseizoen eind augustus ‘gewoon’ kunnen aftrappen met de bekercompetitie.
Genoeg maatregelen
Of Boeimeer en RFC zich afgelopen donderdagavond aan de protocollen hielden? Er werden genoeg maatregelen getroffen volgens Lorenzo Boudewijns. De coach van de Bredase club werd vorige week na de persconferentie van Rutte benaderd door de trainer van RFC, Joey Verhoeven. ,,Of we een oefenpotje wilden spelen, nu het weer mag. Dat wilden we zeker. ‘Eindelijk’, was het overheersende gevoel bij veel van de spelers op het veld.”
‘Eindelijk’, was het overheersende gevoel bij veel van de spelers op het veld
Beide ploegen hadden twee kleedkamers tot hun beschikking om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden, vertelt Boudewijns. Er werd ingetogen gejuicht na een doelpunt. Op de bank werd zoveel mogelijk afstand gehouden (,,met vier wissels werd dat al lastig”). En scheidsrechter Rob Luyken zag toe dat er geen handen werden geschud, om maar een voorbeeld te geven.
,,Ik merkte dat de spelers rekening hielden met de regels, ja”, aldus de Bredase coach. ,,Maar het moet wel voetbal blijven. Stevige duels horen erbij. Koppen hoort erbij. En coachen, soms met opgeheven stem, hoort er zeker bij. Dat zie je ook in de Bundesliga en de Premier League: het zit in de aard van het beestje. Natuurlijk geef ik aanwijzingen aan mijn ploeg. Als dat niet mag, kan ik net zo goed een biertje gaan drinken in de kantine.”
Coördinator
Voor het bestuur van de amateurclubs ligt een grotere opdracht in het verschiet. Zo mag een vereniging buiten maximaal 250 toeschouwers toelaten zonder gezondheidscheck, en moet natuurlijk ook in de kantine anderhalve meter afstand gehouden worden. Het is de bedoeling dat een door de club aangewezen coördinator naleving van de protocollen in de gaten houdt.
Voorzitter Leon Evers van Rood-Wit staat in nauw contact met de gemeente Rucphen, vertelt hij. De gemeente is uiteindelijk verantwoordelijk voor naleving van de regels. ,,We hebben duidelijk besproken wat er van ons verwacht wordt. Het belangrijkste is dat je anderhalve meter afstand bewaart en dat mensen met klachten thuisblijven.”
Het belangrijkste is dat je anderhalve meter afstand bewaart en dat mensen met klachten thuisblijven
,,Wedstrijden zijn nog een eindje weg”, stelt de voorzitter van de club uit Sint Willebrord. ,,Ik weet dat de maatregelen en regelgeving steeds veranderen, we zullen tot het laatste moment wachten om een protocol in orde te maken. Zo hebben we dat met het gebruik van de kantine en het opstarten van de training ook steeds gedaan: de regels afwachten, een protocol opstellen, dat laten goedkeuren door de gemeente. In de kantine hebben we een opstelling gemaakt zodat alle zitplekken die er zijn anderhalve meter van elkaar verwijderd zijn. Daarnaast hebben we een ingang en een uitgang gerealiseerd, zijn er looplijnen en hangen overal herinneringen om bij binnenkomst te zien wat de regels zijn. Er is een BOA langs geweest, die heeft ons complimenten gegeven. Ik heb het volste vertrouwen dat het goed komt.”
Zicht op een nieuw seizoen
Het amateurvoetbal is in ieder geval blij dat er zicht is op een nieuw seizoen. Hoe de coronaregelgeving in de praktijk wordt opgevolgd, en hoe de protocollen er eind augustus uit zien, moeten we afwachten.
Flink wat ruimte langs het veld
Wanneer het niet mogelijk is om bij elke toeschouwer een gezondheidscheck te doen, mogen amateurclubs maximaal 250 man toelaten op het sportpark.
Hoe dat er in de praktijk uitziet? Een rekensom laat zien dat, met de anderhalvemeterregel in het achterhoofd, er al een hoop supporters rond het veld kunnen staan. Hou je in die som ook rekening met de ballenvangers achter de doelen en de dug-outs, kan een gemiddelde amateurvereniging alsnog gemakkelijk 150 man kwijt langs het veld. Veel clubs hebben ook nog een (kleine) tribune waar plaats is voor een aantal toeschouwers. Ook in die ruimte moet uiteraard anderhalve meter afstand gehouden worden. Voor sommige clubs betekent het dat er van de tribune weinig over blijft, anderen kunnen op zo’n tribune een behoorlijk aantal mensen kwijt.
,,De gemeente is uiteindelijk verantwoordelijk voor handhaving van de regels”, aldus een woordvoerder van de KNVB over de protocollen in het amateurvoetbal. ,,De gemeente kan ook maatregelen treffen wanneer regels niet opgevolgd worden. Dat kan variëren van een waarschuwing tot boete.”
Bron: BN de Stem