Selecteer pagina

Plek in elite voorjaarscompetitie is binnen

Plek in elite voorjaarscompetitie is binnen

Van de zes Dordtse zondagclubs kwamen vndaag alleen Dubbeldam (derde klas) en SSW (vijfde klas) in actie dankzij hun kunstgrasvelden. Beide wonnen. RCD, SC Emma, GSC ODS en FC Dordrecht Amateurs zagen hun duels afgelast.

Door Fred van Dongen

Dordrecht – Dubbeldam heeft de eerste slag binnen van het drieluik dat moet leiden tot een rentree in de tweede klas van het zondagvoetbal. Door vandaag thuis met 4-1 te winnen van het Rotterdamse Besiktas, kwalificeerde de ploeg zich definitief voor de zogeheten elite-voorjaarscompetitie.

De KNVB heeft voor de derde klassen in het district West II een ingewikkelde procedure ontwikkeld voor promotie en degradatie. De eerste zes van de lopende halve competitie over twaalf duels plaatsen zich met de nummers een tot en met zes van de andere poule voor de promotiecompetitie die uit elf wedstrijden bestaat. Eindig je in de huidige poule bij de eerste drie dan speel je van die elf er zes thuis en vijf uit. Voor dat privilege heeft Dubbeldam uit z’n twee resterende groepswedstrijden op basis van de huidige stand drie punten nodig.

De twaalf ploegen in de voorjaars(elite)competitie strijden om twee rechtstreekse promotieplaatsen naar de tweede klas. Wie daar net naast grijpt, krijgt een herkansing in de vorm van een nacompetitie die de zogeheten periodekampioenenstrijd vervangt. Maar dat is, vinden ze ook bij Dubbeldam, voorlopig van latere zorg.

De eerste uitdaging is in de lopende halve competitie bij de eerste drie te eindigen. “En dat moet lukken met alleen nog maar twee thuiswedstrijden”, vindt Dubbeldams koningsduo Jerry van Ingen en Dennis Geschiere. “Die twee tegen OHVV en SEP moeten we kunnen winnen”.

Een nieuwe uitdaging is hard nodig. De tegenstand in de lopende competitie is zo gering dat het Dubbeldam regelmatig moeite kost de motivatie optimaal te houden. Jerry van Ingen legde dat na afloop van de ontmoeting met Besiktas treffend uit. “We spelen in de eerste tien minuten van de wedstrijd slecht maar staan na een kwartier toch met 2-0 voor”.

Jerry zorgde voor de openingstreffer op het kunstgrasveld waar Dubbeldam zoals gewoonlijk naar was uitgeweken omdat het hoofdveld door de nachtvorst onbespeelbaar bleek. Met zijn rechter waar hij gewoonlijk met links scoort, bracht Jerry de thuisploeg al snel op 1-0. Hij prikte de bal van zo’n tien meter met timmermansoog buiten bereik van de doelman in de rechter benedenhoek. “Er zat wat geluk bij”, erkende hij na afloop met een glimlach. Om critici die menen dat zijn rechter niet zijn ijzersterke voet is meteen te corrigeren met ‘ik heb twee goeie voeten’.

Bij de 2-0 presenteerde Jerry van Ingen zich als assistgever voor Dubbeldams andere koningsschutter, Dennis Geschiere. De maker van de 2-0 waarmee het duel al vroeg in het slot belandde, sprak na afloop van een ‘rare wedstrijd waarin we niet echt goed speelden’. “Maar we hebben drie punten kunnen bijschrijven. We kunnen ons nu gaan voorbereiden op het tweede competitiedeel, maar onze eerste focus ligt op een plek bij de bovenste drie in de lopende groepsronde. Wat met alleen nog thuiswedstrijden tegen OHVV en SEP moet kunnen. We zitten met wat blessuregevallen. Kunnen in die twee wedstrijden wat positionele aanpassingen bekijken om de strijdwijze eventueel aan te passen”.

Wellicht door wat verklaarbaar concentratieverlies bij Dubbeldam kreeg Besiktas regelmatig gelegenheid tot uitbraken. Doelman Robin van Dijk kreeg meer werk te verzetten dan gebruikelijk maar reageerde telkens alert. Bij zijn collega aan de overzijde Ferdi Kul was het spitsverkeer echter veel drukker. De Rotterdamse doelman redde diverse malen knap in noodsituaties. Met de kanttekening dat de thuisploeg ook erg makkelijk omsprong met de mooiste kansen. Toen Kul in de fout ging door een vrije trap half te keren stond Jordy Wouters in de rebound voor een makkie: 3-0.

Een kleine tien minuten voor tijd kreeg Besiktas weer een sprankje hoop door een raak afstandsschot van Sezgin Atalan (3-1). Maar Dubbeldam eigende zich toch het laatste woord toe via Max Bresser (4-1).

Stand bovenaan in de derde klas na vandaag (halve competitie over 12 wedstrijden): Dubbeldam 10-25, Coal 8-20, SV Charlois en SEP 9-17, Kethel Spaland 10-17, WCR 8-15.

Bron: Stem van Dordt