Iedere week schrijft Dion van Meel een ode aan de Kelderklasse. Aan onze onvoorwaardelijke liefde voor knollenvelden, harde ballen en bier. Van Meel staat aan de zijlijn en geeft commentaar. ’t Zit ‘m in de details. Deze week: een ode aan de Kelderklasse-VAR.
14 juni 2018. Het is de openingswedstrijd van het WK, Team Putin tegen Team Olie. Het is ook de eerste wedstrijd ooit waarin de Video Assistent Referee wordt gebruikt, een ingenieus systeem dat met videobeelden van verschillende kanten een moment kan beoordelen op het veld, zodat een wedstrijd nóg eerlijker moet worden. Een klein half jaar later maken wij Kelderklassers de balans op en stellen we de vraag: is de VAR geschikt voor de Kelderklasse? Ik zeg: jazeker.
Na 64 WK-wedstrijden en een berg Eredivisiepotten kunnen we concluderen dat de VAR een haperende machine is die net als de mens foutjes maakt. Een machine die niet zozeer zorgt voor meer eerlijkheid of duidelijkheid in het voetbal, maar vooral zorgt dat er weer een extra moment kan worden ingelast om te pissen, bier te halen of boodschappen te doen. Maar dat is niet erg. Want daarom past de VAR zo goed in de Kelderklasse; bij ons mogen fouten gewoon gemaakt worden. Bij ons hoeft de VAR er niet te zijn voor afgekeurde doelpunten, buitenspel of rode kaarten, niet nodig; die situaties lossen we zelf wel op. Nee, in de Kelderklasse hoeft de VAR er puur en alleen voor de sfeer te zijn. Want daarvan is er nooit genoeg.
Wat zou het mooi zijn: een Kederklasse-VAR. Een VAR die dan bestaat uit twee man. Eentje die door het veld loopt met een camera, een dood object waarmee dus gewoon gekaatst mag worden en die onderuit gezaagd mag worden als –ie in de weg loopt tijdens de pot. En een ander mannetje dat zich bevindt in een hokkie dat niet lekker warm in Zeist staat zoals bij de KNVB, maar iedere week ergens anders in Nederland. De kijkers (in dit geval de luie kantineklanten die met bier in de snor de wedstrijd op groot scherm volgen) mogen dan bij wijze van prijsvraag raden waar de VAR deze week zit. Dit wordt dan na de pot in de kantine bekend gemaakt. Overigens zie ik hierin voor de Eredivisie en FOX ook mogelijkheden.
“Ditmaal zat De Heer Kuipers in een bootje in Giethoorn. U had het vast al gemerkt aan de Japanse uitlatingen en een kotsende Heer Makkelie op de achtergrond. Peter Celie had het goed geraden en is deze week de winnaar. Van harte gefeliciteerd! Een bierpakket komt uw kant op!”
De Kelderklasse-VAR zal er zijn voor de hoogtepunten van onze wedstrijden: de uitglijdertjes op het middenveld, de eigen doelpunten via het achterhoofd, de botsingen met de paal en de vrije trappen over het vangnet. Wanneer er zo’n hoogtepunt plaatsvindt, zal de Kelderklasse-VAR beslissen of het spel hiervoor moet worden stilgelegd. Als dit gebeurt, moeten beide teams de kantine betreden om op groot scherm het moment terug te kijken of die zaag bewust was, hoe die kale back op z’n muil ging of hoe die keeper het in hemelsnaam voor elkaar kreeg om die hete bitterbal in z’n eigen doel te jongleren. Als het beeld dan zes keer herhaald is en iedere is uitgelachen, zal de scheids beslissen om weer naar buiten gaan en verder te gaan met de pot. Wij blij, tegenstander blij, scheids blij, toeschouwers blij.
Ik weet zeker dat we door de Kelderklasse-VAR nóg harder ons best zullen doen om onze beste kant te laten zien. Alles zal worden vastgelegd, waardoor we bang zullen worden om fouten te maken, waardoor we nóg meer fouten zullen maken, waardoor we daarna nóg meer plezier met elkaar zullen hebben. Wat zullen we een heerlijke dag hebben tijdens de wedstrijd en wat zullen we samen kunnen genieten van onze eigen prutsacties, eerst op het veld en daarna samen met de tegenstander en een pot bier, nagenietend van de beelden op groot scherm. Samen zullen we heel de dag lachen om elkaar.
En dan, aan het einde van het voetbalseizoen, zal als klap op de vuurpijl in iedere kantine een heuse Kelderklasse-VAR-ieté-avond worden georganiseerd. Een feestavond waarop een compilatie van de mooiste VAR-momenten een avond lang op groot scherm zal worden getoond.
Nooit meer zullen we naar huis gaan.
Bron De Kelderklasse