Een kritische lezer vroeg mij afgelopen weekend of ik nu ben uitgejankt over het onrecht dat Dordtse sportclubs wordt aangedaan door de gemeente. Op mijn ontkennende antwoord vroeg hij mij om mijn stelling dat Dordt een sportonvriendelijke stad is, eens met concrete voorbeelden van een ‘doorsnee-cluppie’ te onderbouwen. Voor het gemak heb ik hem getrakteerd op praktijkervaringen van m’n eigen club. De kritische lezer is inmiddels overtuigd en ik deel nu dus nog even mijn informatie met u.

Mijn cluppie – GSC/ODS voor wie het precies weten wil – is energieneutraal; we wekken met zonnepanelen zelfs méér op dan we gebruiken. Om door het oerwoud van regels en subsidieformulieren heen te komen, kregen we van de gemeente Dordrecht hulp aangeboden. Dat was echter zes maanden ná afronding van het project. Subsidie kwam overigens van het Rijk, de gemeente doet he-le-maal niets. Op de vraag of de gemeente kan helpen bij het overstappen op LED-lampen voor de veldverlichting, wat een reductie van CO2-uitstoot en kosten oplevert, kwam ook een negatief antwoord.

Om de sport te stimuleren en de jongste jeugd lekker te laten spelen, legde GSC/ODS een pannaveld aan. Via acties binnen de club en hulp van sponsors kwam 15 mille op tafel voor een kunstgrasveld met een stalen kooi, looppad rondom en een terras erbij. Zowel de aanleg als het onderhoud waren geheel voor rekening van de club. De gemeente Dordrecht deed uiteraard wel iets met deze mooie uitbreiding van de sportaccommodatie; de huur werd verhoogd. De gemeente heeft overigens minder onderhoud. Snapt u ‘m nog?

Bij een controle van de gemeente bleek onlangs dat de vergunningen voor het clubgebouw niet meer geldig zijn. Door fusie was er een andere clubnaam gekomen en moeten er nieuwe vergunningen worden aangevraagd. De kassa rinkelt bij de gemeente en de bureaucraten zitten niet stil; op het herentoilet moet er een extra tussenwand komen vanwege ‘hygiëne en privacy’. Tsja, onder de oude vergunning is er geen probleem, maar die geldt niet meer. Het grootste bewijs van sportonvriendelijkheid rolde echter onlangs in de brievenbus.

Op de rekening, die de gemeente stuurt voor de huur van de accommodatie, stond ook BTW. Heel gewoon, zult u denken. Maar de regering heeft deze BTW-heffing per 1 januari geschrapt. Gemeentes, ook Dordrecht, krijgen als compensatie vanuit Den Haag 152 miljoen euro. Meneer Thomas, de slimme penningmeester van GSC/ODS, is over die illegale heffing best een beetje boos. Weer eens een foutje van de gemeente? Of het zoveelste bewijs in wat voor sportonvriendelijke stad wij leven?

Kronkelaar.