Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht waarschuwt sportclubs dat ze verantwoord alcohol moeten schenken. Als overmatig alcoholgebruik tot geweldsincidenten leidt, kunnen ze op sancties.

Dinsdagavond werd bekend dat op last van Kolff de kantine van VV Dubbeldam de komende twee zondagen gesloten is. Hij straft de club, omdat er op 14 april na afloop van een wedstrijd gevochten werd op het sportpark Schenkeldijk.

“Heel vervelend voor de club, maar ik kan echt niet volstaan met een waarschuwing als je ziet wat daar gebeurd is. De rapportage van de politie spreekt over een massale vechtpartij met 70 mensen, onder invloed van alcohol en mogelijk ook drugs.”

Voorzitter Arie in ’t Veld van vv Dubbeldam zegt het incident niet te willen bagatelliseren, “maar het ging om twee mensen, die op de vuist gingen. Daarna escaleerde het en zijn zes mensen gewond geraakt. Er hoefde gelukkig niemand naar het ziekenhuis.”

Hij ontkent nadrukkelijk dat er sprake was van overmatig alcoholgebruik. “Bovendien hebben bestuursleden van beide clubs de gemoederen zelf tot bedaren gebracht”, zegt hij. “Ik weet echt niet hoe wij dit hadden kunnen voorkomen.”

Kolff denkt dat wel te weten: “Als vereniging heb je ook met goedwillende vrijwilligers nog altijd een verantwoordelijkheid. Na het sporten een drankje nuttigen moet blijven kunnen, maar je moet echt opletten dat er niet te veel gedronken wordt.”

In ’t Veld baalt van de conclusies van de burgemeester: “Die zijn gebaseerd op een politierapport waar ik echt vraagtekens bij zet. Ik had zelf bijvoorbeeld één pilsje op, maar er staat zwart op wit dat ik onder invloed was. Hoe leest iemand dat?”