Selecteer pagina

Van GVC via AVM naar VV Gilze
VV Gilze begon onder de  naam GVC (Gilsche Voetbal Club) en speelde in die tijd op zondagen tegen clubjes uit Alphen, Riel, Baarle Nassau en Chaam speelde. Het geld om de vereniging op de been te houden moest uit eigen zak komen en dat zorgde voor veel zorgen bij de leiding van de club.

In het seizoen 1921-1922 werd de naam veranderd in AVM (Altijd Vol Moed) en deed de club haar intrede in de RKVB. Meteen datzelfde jaar behaalde AVM het kampioenschap.

Vooruitstrevende jongens besloten in 1921 een vereniging op te richten en de eerste vergadering was op 7 maart van dat jaar in de oude jongensschool bij de kerk. In de jaren 60 is deze school afgebroken. Kapelaan Verrijt vond de jongens nog te jong en daarom werd een toeziend voogd aangesteld.

Promotie te duur
1929 was een bijzonder jaar. Zowel Gilze 1 als 2 werd kampioen. Gilze 1 speelde in de eerste klasse en zou promoveren naar de NVB. Omdat e niet genoeg geld was om de reiskosten te voldoen, besloot het bestuur van de promotie af te zien.

In 1932/1933 werd het nieuwe sportpark aan de Lange Wagenstraat in gebruik genomen. Datzelfde jaar had Gilze kunnen promoveren maar wederom gooide een gebrek aan financiële middelen roet in het eten.

Bestuurscrisis
In 1937 wilde de club het vijftien jarig bestaan vieren met een Vlaamsche Kermis. Men hoopte dat dit evenement genoeg financiele middelen zou opbrengen op het exploitatietekort te dichten of zelfs iets over te houden. De geestelijk adviseur verzette zich tegen de kermis en een bestuurlijke crisis was geboren. De hulp van de bisschop werd gevraagd en deze kwam het bestuur maar ten dele tegemoet. De bestuurlijke verdeeldheid viel echter niet meer te lijmen en zij zagen zich genoodzaakt af te treden.

DEGRADEREN EN PROMOVEREN
In 1976 degradeerde Gilze voor het eerst in 16 jaar naar de vierde klasse en dat was een harde klap voor de club.

1984 was een topjaar voor Gilze. Na enkele spannende wedstrijden haalden zij de districtsbeker-finale. Tegenstander in de finale was PSV 2. De wedstrijd werd bezocht door maar liefst 1192 betalende toeschouwers. PSV bleek met 0-2 te sterk, maar Gilze kreeg wel een uitnodiging deel te nemen aan de “grote” KNVB beker. Bij de loting werden zij gekoppeld aan Heerenveen. Gilze had thuis nog spelen maar na overleg werd besloten uit te wijken naar het Abe Lenstra Stadion. Zo werd de wedstrijd voor Gilze in ieder geval een financieel succes, maar de supporters van Gilze namen dit besluit niet in dank af. Dewedstrijd die op 21 oktober 1984 werd gespeeld werd een 4-0 zege voor Heerenveen.

In 1991 maakte vv Gilze zich los van de Sportvereniging Gilze en dit werd op 25 juni notarieel vastgelegd.

Degradaties deden zich voor in 1996 (naar de 4e klasse) en in 1997 naar de 5e klasse. In 2005 keerde het tij met een promotie naar de 4e klasse en in 2010 naar de 3e klasse.:

Bron; Heemkring Molenheide