DELFT – SEP behaalde afgelopen zondag de eerste overwinning van het seizoen en als het aan Kai van Leest ligt, gaan er nog vele volgen.

Na nederlagen tegen Coal (1-4) en WCR (5-0) stonden de mannen van Marco Immers zondag voor het eerst dit seizoen aan de positieve kant van de score. Alhoewel, SEP wist in de voorbereiding wel het toernooi om de Stad Delft Bokaal op zijn naam te schrijven. “En ook in de rest van de voorbereiding liep het hartstikke lekker”, vertelt Kai van Leest. “We gingen dan ook met een heel goed gevoel het seizoen in, maar in de competitie werden we de eerste twee wedstrijden met ruime cijfers geklopt. Dat was natuurlijk wel een beetje een domper.”
Gelukkig trokken de roodgelen zondag in de thuiswedstrijd tegen DRL wel aan het langste eind. “Dat hadden we even nodig en ik ga ervan uit dat dit het begin is van een mooie zegereeks.” Zelf had de verdediger met de 1-1 een belangrijk aandeel in de overwinning. “Het is natuurlijk altijd lekker om te scoren, want zoveel kansen krijg je niet als rechtsback. Vooral bij corners kom ik in de gelegenheid om te scoren en gelukkig viel hij er zondag lekker in.”
Anders dan veel van zijn ploeggenoten, heeft Van Leest niet de gehele jeugdopleiding bij SEP doorlopen. “Ik ben begonnen met voetballen bij Delft, waar mijn vader toentertijd trainer was. In de C-jeugd waren er weinig spelers over en mijn vader vertrok naar DVC. Ik ben hem gevolgd, maar ik was niet helemaal tevreden met het niveau daar. Daarom ben ik, op voorspraak van mijn maatje Devon van Haaften, in de A-jeugd naar SEP vertrokken en ik verwacht ook eerlijk gezegd niet dat ik hier nog weg zal gaan. Dit is nog een echte vereniging, waar zoveel vaste mensen zitten. Ik heb het hier vanaf dag één al ontzettend naar mijn zin.”
De naam van vader Marco is gevallen. Hoe is het om als zoon in de voetsporen van je vader te treden? “Ik vind het hartstikke leuk. Mijn vader is natuurlijk een bekende naam in de Delftse voetbalwereld en als ik ergens kom hoor ik vaak ‘Daar heb je mini-Leest’. Dat vind ik alleen maar leuk. Doordat mijn vader bij Nootdorp zit dat op zaterdag speelt, kan hij vaak komen kijken. Inhoudelijk praten we eigenlijk nauwelijks over mijn wedstrijden. Hij vindt het vooral belangrijk dat ik het naar mijn zin heb op de voetbal en hij weet dat dat bij SEP wel goed zit.”
Maar de tijd van alleen maar plezier maken is voorbij. “Want ik merk na de overstap naar het eerste elftal wel dat er op prestatief vlak ook meer van me wordt verlangd. Dat is ook niet erg, want ik denk dat we een groep hebben waarmee we ons in ieder geval moeten kunnen plaatsen voor de winnaarspoule. Er is een aantal ervaren krachten met daaromheen een heel aantal grote talenten en als je ziet hoe het er in de jeugd aan toegaat, zal dat aantal alleen nog maar groter worden. Ik denk dat Wippolder op dat vlak een mooi voorbeeld is: zij hebben een elftal met vooral zelf opgeleide jongens en zijn in korte tijd van de vierde naar de tweede klasse gepromoveerd. Dat moet ons doel ook zijn.”
Ook op persoonlijk vlak heeft de 19-jarige loodgieter-in-opleiding zijn ambities. “Ik ben de op één na jongste speler in het elftal en het is mijn bedoeling om de basisplaats die ik nu heb te behouden. Dat is mijn belangrijkste doel voor dit jaar. Op de langere termijn wil ik met SEP meegroeien naar een hoger niveau.”
Dat zal dan moeten gebeuren onder leiding van trainer Marco Immers. “Hij is een goede trainer en ook een heel fijn mens. Ik denk dat hij hier helemaal op zijn plaats is. Hij is nu pas voor het tweede jaar bij de club, maar het lijkt alweer veel langer. Vorig seizoen ging het in de eerste seizoenshelft niet zo lekker, maar de club heeft het vertrouwen in hem gehouden en ook in de spelersgroep ligt hij heel goed. Wat dat betreft zit hij hier helemaal op zijn plek.”
Datzelfde geldt voor Van Leest zelf. “Ik ben nu negentien en wat mij betreft blijf ik nog jaren bij SEP. Je weet natuurlijk nooit wat nog komen gaat, maar voor mij draait het in het voetbal toch vooral om plezier. En dat zit bij SEP wel goed, want we zijn echt een vriendengroep. Dat betekent ook dat we in het veld een stapje harder lopen voor elkaar. Er moet wel heel wat moois voorbij komen om dat gedag te zeggen, zeker als je ziet wat voor potentie er in de club zit. Maar daar ben ik helemaal niet mee bezig.”
Zijn maatje Richard Kasius overkwam het wél. Hij werd, mede op voorspraak van Van Leest senior, naar zaterdag hoofdklasser Nootdorp gehaald. “Dat is natuurlijk hartstikke leuk voor hem en hij doet het ook hartstikke goed. Het leuke is dat we binnenkort tegen ze aantreden in het bekertoernooi. Dat wordt wel een bijzondere wedstrijd. Ik kijk ernaar uit.”
Verder heeft de jongeling in de competitie snode plannen. “Het is zaak dat we ons plaatsen voor de kampioenspoule. Met de potentie die wij in het elftal hebben, moeten we daar mooie dingen kunnen laten zien.”

Bron: Delft op zondag