Selecteer pagina

RCD
Door Fred van Dongen
Dordrecht – Spectaculairder kon een stadsderby haast niet. Derdeklassers FC Dordrecht Amateurs en RCD zorgden vanmiddag voor een oerspannende pot die geheel in stijl pas in de allerlaatste z’n ontknoping kreeg. Toen deponeerde invaller Lars Pieters op aangeven van Rachid Zenzen de bal via de handen van doelman Eelco Jansen in het net voor de 2-3. Waarmee RCD z’n honderd-procent-score in stand hield en FC Dordrecht na drie wedstrijden nog steeds verstoken is van punten.
Lars Pieters had vooraf alleen maar kunnen hopen op een uitverkiezing tot man van de wedstrijd. De man van de winnende goal na afloop: ‘Ik heb twee maanden niet kunnen voet allen. Rugblessure en evenwichtsprobleempjes. Ik tob er nog steeds mee. Ik zou aanvankelijk vandaag helemaal niet spelen. Maar trainer John de Wit zette me op de bank en besloot dat ik zo’n kwartier voor tijd mocht invallen. En dan de winnende goal maken?! Ten Rachid de assist gaf trok ik snel naar binnen en besloot maar zelf te schieten De keeper raakte ‘m nog aan maar de bal tolde binnen richting de binnenkant van het zijnet voor de 2-3’
*’Gat in het net’
Bij FC Dordrecht Amateurs bestreden ze dat er sprake was van een geldig doelpunt.. De bal zou van buitenaf door een gat in het net in de goal zijn beland. Een gedachte wellicht ingegeven door het verlate aanvangstijdstip van de stadsderby. De arbiter vond de doelnetten niet naar behoren en wilde pas laten aftrappen als die in orde waren. Zodoende begon de derby me een vertraging van een kwartier.
Maar bij de winnende goal van Lars Pieters ‘was absoluut geen sprake van een gat in het net’, zo oordeelde men in het RCD-kamp bij monde van aanvaller Oktay Karaca. De teambegeleider van de thuisploeg, Frank van Asperen, besloot na het tumultueuze slot persoonlijk nog het betreffende net te controleren. ‘Geen gat te zien’, zo temperde hij na inspectie de emoties bij zijn trainer Michael Witman.
*Kruitvat
Het ‘net-excuus’ was eerder een uiting van teleurstelling en boosheid bij FC Dordrecht Am over de nederlaag én de arbitrage.. Een snelle rode kaart, het onthouden van twee strafschoppen, het te snel laten nemen van de vrije trap waaruit RCD via Wesley Schrauwen de 2-2 maakte – al die percepties samen creëerden bij de thuisploeg een emotioneel kruitvat. Dat gelukkig niet ontplofte al duurde het na afloop toch een dikke tien minuten voordat de explosieve lading was gedemonteerd en FC Dordrecht Am zich hervond in de constatering dat het de onnodige nederlaag ook aan zichzelf kon wijten.
Shendro Cristina. Na rust ingevallen en maker van de 2-1 van de thuisploeg, analyseerde na afloop heel nuchter waaraan het vandaag had ontbroken. ’Voor rust konden wij ons spel niet spelen omdat de aansluiting ontbrak. Na rust komen we in de wedstrijden en bouwen met tien man binnen een kwartier een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Ja, we hadden nog twee penalty’s verdiend. Maar met gekregen. Dan komt zo’n tien minuten de tegenstander ook met tien man te staan door een rode kaart en laten wij het een beetje varen. Met tien tegen tien gingen wij het wat al te makkelijk opvatten. En geef je het in de laatste minuut zelfs weg’.
*Zes punten
Bij RCD vertolkte Ralph Amperse als snelle linkervleugel- verdediger weer een inspirerende rol. Op weg naar de eigen kleedkamer (de RCD-accommodatie ligt op iets meer dan honderd meter van het complex van FC Dordrecht Am, waagde Ralph zich nog even aan een wedstrijdanalyse. ’Het was slordig van onze kant, er werden veel fouten gemaakt. We hebben ons ook een beetje uit de wedstrijd laten halen door de tegenstandere. Af en toe leken de emoties uit de hand te lopen. Maar gelukkig winnen we toch nog. Hebben nu zes punten uit twee wedstrijden. Dat was vorig seizoen wel anders. Toen verspeelden we in het begin nogal wat punten’.
Komende donderdagavond zou RCD de vorige week om corona-redenen afgelaste stadsderby tegen GSC/ODS thuis inhalen maar dat duel is inmiddels verzet naar 15 november.
De stadsderby van vandaag ontpopte zich al snel tot een vinnig open duel. Met name in het tweede bedrijf legden beide ploegen het accent op de aanval. Wat vooral aan de kant van FC Dordrecht Am gewaagd maar tegelijkertijd bewonderenswaardig was. De ploeg kwam halverwege de eerste helft immers al met tien man te staan toen de scheidsrechter een overtreding van Wilson ?? overwaardeerde met een rode kaart waar geel had kunnen volstaan. RCD kwam op voorsprong toen doelman Eelco Jansen van de thuisploeg een vrije trap van RCD’s aanvoerder Jeroen Snoek niet voldoende onder controle kreeg. In de rebound aarzelde Oktay Karaca geen moment:0 -1. Met de van Oranje it overgekomen Didar Faraj vormt Oktay overigens bij RCD een gevaarlijk spitsenduo dat ook nog een behendig is aan de bal.
*Veerkracht
Ondanks de dubbele tegenslag van rood en goal toonde FC Dordrecht Am mentale veerkracht. Het noteerde tot aan de rust meer wapenfeiten dan de g over elf man beschikkende buurman .Joey Faasen zag uit een vrije trap van Owen van Duinen de bal op de RCD-paal belanden, een kopbal van nr14 werd door RCDs doelman Marco Weggemans ternauwernood tot hoekschop omgebogen en Adil El Yaakoubi zag een soloactie bij de zestien net gestuit worden. Een treffer van Rianto Vrutaal kort voor rust werd afgesloten omdat de schutter buitenspel zou hebben gestaan.
In het tweede bedrijf viel lange tijd amper te merken dat de thuisploeg met een man minder speelde. Onbevangen en met geloof in eigen krachten ging FC Dordrecht Am opzoek naar de gelijkmaker. Die viel al snel. Toen de RCD-doelman een vrije trap onvoldoende wist weg te werken plofte de bal op de rand zestien voor de voeten van Owen van Duinen die rap afdrukte: 1-1. De thuisploeg kwam na een hoekschop zelfs op een 2-1 voorsprong via de ingevallen Shendro Cristina. De vreugde was van korte duur want een geprikkeld RCD reageerde binnen een minuut. Na een snel genomen vrije rap (‘te snel’ vonden ze bij FC Dordt Am) reageerde Wesley Schrauwen het meest alert: 2-2. Diezelfde Wesley moest kort daarop voortijdig richting douche na een tweede gele kaart. Met tien tegen tien leek een remise in aantocht. Totdat in de slotminuut Lars Pieters zichzelf promoveerde van geblesseerde bankzitter tot man of the match met de 2-3.
De stadsderby vol emotionele ingrediënten kreeg zo ook nog heel toepasselijk prikkelend slot.

Volgende wedstrijd