Selecteer pagina

Dubbeldam toont meer kwaliteit in tamme derby

Dubbeldam toont meer kwaliteit in tamme derby

Door Fred van Dongen

Dordrecht – Wat een ‘gevecht der giganten’ beloofde te worden bleek uiteindelijk een tam potje zonder veel opwinding. De stadsderby in de derde klas van het zondagvoetbal tussen de ongeslagen koplopers RCD en Dubbeldam eindigde in een 0-4 zege voor de bezoekers.

Dubbeldam bleef zo met 9 punten uit 3 duels klassementsleider, terwijl RCD met na vandaag een score van zes punten uit 3 wedstrijden, een treetje zakte op de ranglijst. Inmiddels staat de productiemeter bij Dubbeldam op 18 goals, een even indrukwekkend als veelzeggend moyenne van 6 per wedstrijd. Komende zondag kan dat gemiddelde flink worden opgevijzeld als de eenzame hekkensluiter Blankenburg te gast is aan de Schenkeldijk.

Alleen in het eerste half uur zat er spanning op de stadsderby, al bleven spraakmakende acties uit. RCD had toen z’n defensieve zaakjes redelijk op rij met Jeroen Snoek en Tim Frank als strenge poortwachters. Uiteindelijk deed blessurepech aan RCD-kant het duel kantelen ten faveure van het kwalitatief sterkere collectief van Dubbeldam. Wesley Schrauwen en Randy van Gulik, die te boek staat als een van de krachtpijlers van de ploeg, vielen nog voor rust geblesseerd uit. Het resulteerde in de slotfase van het eerste bedrijf in wat organisatorische ongerief aan RCD-kant. Dubbeldam pleegt op zulke momenten meedogenloos toe te slaan. Dat gebeurde ook prompt via Jordy Wouters en Rory van der Weijden.

RCD’s plannen voor een snelle aansluitingstreffer vielen na de hervatting al snel in duigen toen ook nog routinier Bas Verhoeven geblesseerd naar de kant moest. RCD was door z’n wissels heen en kon zich geen tactische foefjes meer veroorloven. Een kwalitatief breder en sterker Dubbeldam vond het allemaal prima, hoefde geen tandje bij te zetten. Jerry van Ingen tikte halverwege het tweede bedrijf na wat vaardige bewegingen de 0-3 binnen. In de allerlaatste minuut mocht de jonge Max Bresser ook nog z’n goaltje meepikken als extra beloning voor zijn inzet (0-4).

RCD’s spits Claudio Teneggi (22) vond dat ‘er in het eerste half uur niets aan de hand was voor ons’. “We waren alleen niet scherp genoeg. Door twee verdedigingsfouten komen we met 0-2 achter en verliezen dan ook nog twee spelers door blessures. Na rust moesten we de lange bal hanteren en dat is moeilijk tegen een ploeg als Dubbeldam. Dat beschikt dan ook nog over twee spelers, Dennis Geschiere en Jerry van Ingen, die zwakke momenten bij een tegenstander weten uit te buiten “.

Jerry van Ingen (25) speelde bij Dubbeldam weer een hele wedstrijd en tekende voor één van de vier goals. Hij beleefde geen zware middag. “We toonden gewoon meer kwaliteit. Alleen lukte het ons in het eerste half uur niet te scoren. En dan kan het wel eens lastig worden. Want zo lang het 0-0 blijft….”

In de slotfase van het eerste bedrijf sloeg Dubbeldam evenwel twee keer toe (0-2) waarna de derby de facto beslist was. Jerry van Ingen zelf tekende na de hervatting voor de 0-3. En in de allerlaatste minuut smaakte Dubbeldams jeugdige talent Max Bresser (17) het genoegen de eindstand op 0-4 te zetten. “Het was een mooie wedstrijd van ons. We waren zeker beter. Alleen in het eerste half uur ging het een beetje gelijk op. En belangrijk: we hebben achterin weer de nul gehouden! “. Met de laatste opmerking doelde Max op Dubbeldams openingswedstrijd van de competitie toen met de korfbalcijfers 5-7 gewonnen werd bij DRL. Het vijftal tegentreffers ontstond toen voornamelijk door nonchalance aan Dubbeldamse kant. De ploeg werd er toen na afloop fijntjes op geattendeerd dat absolute concentratie geboden was. Dat was bij de verdedigers niets aan dovenmansoren gericht. Vorige week werd thuis tegen Steeds Hoger de nul vastgehouden en deze zondag tegen stadgenoot RCD was het niet anders. Max Brasser: “Ja ja, dat we vijf goals tegen kregen bij DRL zat diep bij ons”.

RCD’s Koen Willemsen vond dat ‘er in het eerste half uur niets aan de hand was’. “Er ontstonden toen amper kansen aan beide zijden. Helaas moesten we al vrij snel wisselen. Randy van Gulik en Wesley Schrauwen verdwenen met blessures uit het veld. Het stond lange tijd goed bij ons totdat we bij twee gevallen van onoplettendheid twee goals weg gaven. Dubbeldam met z’n klasse voorin strafte dat ogenblikkelijk af”. Na de hervatting viel ook nog routinier Bas Verhoeven bij RCD geblesseerd uit en vervloog RCD’s hoop op een aansluitingstreffer.

Koen Willemsen ziet nog altijd mogelijkheden op een eindklassering bij de eerste zes. Gezien de nieuwe competitie-indeling (de vijftien ploegen in de afdeling draaien eerst een halve competitie) beland je met z’n top-zes-klassering in de promotiepoule richting tweede klas. ”Maar dan zullen we meer mentaliteit moeten tonen en duels durven aangaan en niet naïef verdedigen zoals enkele keren vandaag. Van deze nederlaag moeten we als ploeg leren. Want we krijgen in deze halve competitie nog een paar ploegen uit Rotterdam die kwalitatief vergelijkbaar zijn met Dubbeldam”, zo maakt Koen Willemsen van het derby-verlies van vandaag leerstof voor de komende wedstrijden.

Bron De stem van Dordt