Selecteer pagina

Dubbeldam loopt warm voor KiKa

Voetbalvereniging Dubbeldam loopt dit jaar massaal warm voor de Run for KiKa. 29 voetballers lopen op 28 maart in Dordrecht een halve marathon voor het goede doel en hopen meer dan 15.000 euro op te halen.

Erik-Jan Tak, oud-speler van de zondag-hoofdmacht en initiatiefnemer voor deelname aan de Run for KiKa (KiKa staat voor kinderkanker), maakt zich een klein beetje zorgen. ,,In een dolle bui heb ik gezegd dat als we meer dan 15.000 euro ophalen, dat ik geen halve, maar een hele marathon ga lopen. De teller staat al bijna op bijna 13.000 euro en die gasten zullen er écht alles aan doen om ons streefbedrag te halen, haha. Maar ik zal die 42 kilometer met een grote glimlach om mijn mond afleggen. Alles voor het goede doel.”

Eigen parcours

Tak, ‘Takkie’ voor zijn vrienden, deed vorig jaar al mee. ,,Normaal gesproken werd het parcours voor de KiKa-run ergens in Nederland uitgezet. Door de coronacrisis mogen individuele deelnemers en groepen sinds vorig jaar een eigen parcours uitstippelen in hun woonplaats. Ik heb altijd een hekel gehad aan lopen. De enige keer dat ik heel veel rondjes moest lopen, was onder trainer Gradus Roeland in de voorbereiding. Een nachtmerrie vond ik dat. Maar gedwongen door de voetballoze weken ben ik gaan hardlopen, om toch enigszins op mijn gewicht te blijven.”

Tak haalde nog zes vrienden over om mee te doen. ,,We haalden ook een zeer aardig bedrag op: 2300 euro. Dat was de organisatie ook opgevallen. Dit jaar worden wij daarom regelmatig gevolgd door een cameraploeg.”

De belangstelling binnen Dubbeldam is dit jaar ook veel groter. Tak: ,,Ik voetbal met voormalig eerste-elftalspelers als Rob Kanters, Sjoerd Boutens en Rory van der Weijden in ‘zondag 3’. Met de jongere generatie heb ik minder contact. Ik heb daarom onder anderen Dennis Stam, de aanvoerder van het eerste zondagteam, benaderd. Daarna ontstond een sneeuwbaleffect. Maar liefst 28 jongens doen mee. Van het eerste zijn dat behalve Dennis Stam ook Wesley Borsboom, Rick de Graaf, Stan van Pelt, Jordy Wouters en Sjors Volder. En wie niet meeloopt, steunt wel één van de lopers.”

Over de afstand zegt Tak: ,,We hadden natuurlijk voor de tien kilometer kunnen kiezen, maar dat vinden wij geen prestatie waar je serieus geld voor kan vragen.” Ook aan de veiligheid is gedacht. ,,We blijven zeker niet met 23 man bij elkaar lopen. Iedereen heeft zich serieus voorbereid, maar iedereen loopt toch in zijn eigen tempo. 50-plusser Rob Scheurwater, de oudste van ons stel, loopt twee keer zo hard als de rest.”

Het parcours is bekend. ,,We hebben een rondje uitgezet van 10,2 kilometer. Als de deelnemers na het tweede rondje nog een ronde om ons hoofdveld lopen, hebben ze er exact 21 kilometer en 350 meter opzitten. Ja,ja, ik zal vier rondjes moeten lopen.”

Goed doel

De Dubbeldamse groep doet mee onder team Geep. Tak: ,,Geep is een vis, maar binnen onze vereniging is geep al jaren een scheldwoord. Jaren geleden maakten Charles de Vries en Dennis Wols elkaar regelmatig uit voor ‘Geep’ als de één de ander iets geflikt had. Als iemand nu iets doms doet of iets raars zegt, wordt er nog steeds geroepen: ‘jij bent een geep’.”

De deelnemers doen overigens niet mee, omdat zij een persoonlijk verhaal hebben. Tak: ,,Gelukkig niet. Maar de bestrijding van kanker bij kinderen is natuurlijk een vreselijk goed doel.”

Doneren kan nog steeds: www.runforkika.nl/team-geep-2

Tekst en Foto: Jan Volwerk
AD de Dordtenaar