Selecteer pagina

Davey van Pelt op zoek naar plezier

Davey van Pelt op zoek naar plezier

DORDRECHT . De doelman van Dubbeldam zondag is pas zeventien jaar, maar Davey van Pelt staat inmiddels letterlijk zijn mannetje tussen de palen bij de zondagderdeklasser. Niet zo verwonderlijk. Hij kreeg bij twee BVO’s de allerbeste opleiding, die een keeper maar kan wensen. Dit seizoen koos hij voor zijn oude liefde. De plek waar het allemaal begon. ,,Ik was het plezier een beetje kwijt.’’

© JAN VOLWERK

Hij kon eind vorig jaar kiezen tussen Oranje Wit A1 en de A-selectie van de zondaghoofdmacht van Dubbeldam. ,,Die keuze was niet zo moeilijk. Ik koos voor de kans om in een eerst elftal te keepen. Ik koos ook voor de vertrouwde omgeving van Dubbeldam. De club waar mijn voetballoopbaan begon. Ik wilde ook graag met mijn oudere broer Michel spelen. Een ideale plek dus om het plezier in het voetballen weer terug te kijken. Ik heb vorig seizoen bij Sparta A1 de concurrentieslag van met een twee jaar oudere keeper verloren en alleen een paar oefenwedstrijden gekeept. Elke week vijf keer trainen en op zaterdag op de bank zitten trok ik niet langer.’’

Van Pelt ziet de derde klasse niet als een stap terug. ,,Dubbeldam beschikt over een selectie met alleen maar goede voetballers. Ook voetballers die op hoger niveau hebben gespeeld. De overgang naar de senioren is sowieso leerzaam.’’

Ploeggenoot Sjoerd Boutens liet desgevraagd weten dat hij onder de indruk was van de jonge Daveay van Pelt. Hij is pas zeventien, maar als je zag hoe hij afgelopen zondag heerste in de zestien. Geweldig om te zien. Ik vrees voor Dubbeldam niet dat die jongen lang bij ons keept.’’ Van pelt glimlacht bij het horen van de uitspraak van Boutens. ,Het ging wel lekker zondag. Maar ik heb ook een geweldige verdediging voor me. Of ik nog ambities heb? Natuurlijk wil ik het hoogste bereiken. Het lijkt me geweldig om ooit in de topklasse te spelen. En het betaalde voetbal heb ik ook nog niet opgegeven. Maar voorlopig heb ik het nu weer naar mijn zin bij Dubbeldam. Wat er later gebeurt, zien we wel.’’

Davey van Pelt begon in de F-pupillen van Dubbeldam omdat zijn broer al bij die club voetbalde. ,,Ik ben als voetballer begonnen. Op een gegeven moment was er geen keeper. Ik riep dat ik het wel wilde proberen. Het ging goed, ik vond het leuk en ben blijven staan.’’

Van Pelt bleek een talent en werd in E1 gescout door Feyenoord. ,,Ik was welkom in D3. Een mooi jaar met een toernooi in het buitenland en een voorwedstrijd in De Kuip. Na een jaar kreg ik echter te horen dat ik in fysiek opzicht tekort kwam. Via, via kwam ik vervolgens bij Sparta terecht, waar ik tot vorig seizoen heb gespeeld. Een geweldige tijd waarin ik vreselijk veel heb geleerd. Alle technieken leer te tot in de puntjes. Er werd vooral veel getraind op hoge ballen in de zestien. Dat is vooral ook een kwestie van durven. Wat ik ook heb geleerd is meevoetballen. Ik ben van origine écht een lijnkeeper.’’

In de voorbereiding van het nieuwe seizoen won Van Pelt de concurrentieslag van Leon van der Weijden. ,,Nee, daar was ik vooraf niet gerust op. Leon is ook een jonge talentvolle keeper, die bovendien al ene paar jaar ervaring in het seniorenvoetbal heeft. Bovendien kennen ze bij Dubbeldam zijn kwaliteiten. Ik moest alles nog laten zien. Wat het grootste verschil is bij het keepen in de senioren? Ik kan minder ver voor mijn doel keepen.’’