Selecteer pagina

AD: nieuwe mijlpaal voor nieuwbouw vv Dubbeldam

ANDRÉ OERLEMANS

Voetbalvereniging Dubbeldam kan na tien jaar wachten een bouwvergunning gaan aanvragen voor zijn nieuwe clubgebouw met kleedkamers en kantine. ,,Een mijlpaal”, zegt voorzitter Arie in ’t Veld.

Het plan voor de nieuwe accommodatie werd gisteren gepresenteerd in een vooroverleg met de Dordtse welstandscommissie. Die gaat op hoofdlijnen akkoord, waardoor de voetbalclub de zogeheten WABO-aanvraag kan indienen. Dan wordt het plan opnieuw besproken in de commissie. Na goedkeuring kan het college van B en W de vergunning verlenen.

In de winterstop van eind 2022 kan de club dan verhuizen naar het nieuwe gebouw. Dat is een halfjaar later dan gepland. Daarna kan begonnen worden met de sloop van de huidige, zwaar verouderde kantine, kleedlokalen en sporthal.

Bocht

Het nieuwe clubgebouw komt vlakbij de weg te staan, in de bocht bij de huidige poort naar het sportcomplex. Daardoor ontstaat ruimte om naast een bestaand veld een nieuw hoofdveld aan te leggen. Ook krijgt de club aan de overkant van de weg een nieuw kunstgrasveld, naast het bestaande.

Dubbeldam gaat het gebouw delen met de Dordtse Rugby Club. Het ontwerp van architect Ruud Hoogstad telt twee verdiepingen. Op de begane grond komen zestien kleedkamers en wat bergingen. Op de eerste verdieping de kantine, bestuurskamer en een groot dakterras. Op het dak komen zonnepanelen.

,,Het gebouw is zo ontworpen dat er extra kleedkamers aangebouwd kunnen worden als de club verder groeit”, vertelde collega-architect Arjan Koolwijk voor de commissie. ,,Ook kan er nog een derde verdieping op komen. Vanuit de kantine en het terras is er goed zicht op de velden. Het gebouw staat als een baken in de omgeving en heeft een eigen identiteit.”

Villawijk

Het ontwerp is gebaseerd op de eerdere plannen die Dubbeldam samen met Korfbalclub SC Movado en Tafeltennisvereniging Dordrecht ontwikkelde. Toen moest de voetbalclubclub nog plaats maken voor een ontsluitingsweg naar villawijk Belthurepark en verhuizen binnen sportpark Schenkeldijk. Die verhuizing ging niet door toen de gemeente eind 2014 een streep zette door de villawijk. Ook de geplande nieuwbouw ging niet door.

In de jaren daarna treuzelde de gemeente in de ogen van de club te veel over de nieuwbouw. Ook voor de gemeente werd het een hoofdpijndossier. Er kwam een nieuwbouwplan voor 3 miljoen, maar dat vonden B en W te duur. Ondertussen bleef de club gehuisvest in een aftands gebouw uit 1975, dat zo lek is als een mandje en bijna op instorten staat.

Eind vorig jaar kwam er een oplossing. Het college stelde 1,7 miljoen beschikbaar voor een nieuwe accommodatie en nog eens 1,5 miljoen voor aanpassingen en nieuwe velden op het sportpark.

,,Toen de gemeenteraad in december het definitieve besluit nam, was dat voor ons een eerste mijlpaal”, zegt voorzitter In ’t Veld. ,,De volgende was de ondertekening van de realisatieovereenkomst. Er zijn nog steeds wat hobbels te nemen, maar het plan ligt er nu.”

Vleermuizen

Welstand heeft op kleine punten kritiek op dat plan. Zo zou de kantine niet van rockpanel panelen, maar van hout moeten zijn en twijfelt ze over de kleur van de bakstenen. Ook mag het plein voor het gebouw wat groener. Verder hoopte de commissie dat materiaal van het bestaande gebouw hergebruikt kan worden. Dat is lastig omdat dat pas gesloopt wordt als het nieuwe gebouw er al staat. Verder vraagt de commissie zich af of de geplande vleermuiskasten niet te laag hangen en of die dieren niet te veel last krijgen van alle nieuwe lichtmasten die op het complex worden geplaatst.